bolo di cashupete roomijs - Antilliaans ijs cashewnoten RECEPT

Bolo di Cashupete roomijs

door Linda Terrizzi

Je favoriete taart, maar dan als ijsje! Dit bijzondere ‘bolo di cashupete ijs’ is echt onweerstaanbaar lekker. Het combineert de smaak van de traditionele, Antilliaanse taart met heerlijk Italiaans roomijs.

Al jaren spelen Linda en ik met het idee om een ijssalon te openen. Ambachtelijk gemaakte Italiaanse ‘gelato’ zoals we dat graag op vakantie eten… maar dan in unieke, Caribische smaken. Niks vanille, chocolade en aardbei, maar roomijs in piña colada of bolo pretu smaak. En één ding was al vanaf het begin duidelijk: ons mooiste product zou dit ‘bolo di cashupete ijs’ zijn.



Die ijssalon is er nooit van gekomen en op dit punt denken we ook niet meer dat we er nog één gaan beginnen (maar zeg nooit nooit, natuurlijk). Maar toch bleven we altijd met het idee van de Caribische ijsjes spelen. Zouden die écht zo lekker zijn als we ons hadden voorgesteld?

En na jaren kan ik die vraag dan eindelijk beantwoorden: “Ja! Ze zijn écht zo lekker als we hadden gedacht. Sterker nog… ze overtreffen alle verwachtingen die we hadden!”

De ijsmachine van Princess

Een tijdje geleden kregen we van Princess (die ken je vast wel van de vriendelijk geprijsde keukenhulpjes!) een heuse ijsmachine toegestuurd. En niet zomaar eentje, maar een ijsmachine die zelf kan vriezen.

Er zijn namelijk twee soorten ijsmachines te koop: de budgetversie die je zelf moet invriezen en een machine waarin een koelsysteem verwerkt zit. Princess heeft ze overigens allebei, dus ook met ’n kleine portemonnee kun je straks prima (Antilliaans) roomijs maken.

Wij kregen dus deze ice cream maker deluxe en dat was wel even fijn… we wilden namelijk een nieuw recept ontwikkelen en dat gaat met vallen en opstaan. Wat is precies de juiste verhouding? Hoeveel cashewcrème heb je nodig? Welke likeur smaakt er het beste in? Etc.

Lees hier onze review waarin we het verschil laten zien tussen een goedkopere en duurdere ijsmachine en waarom wij voor ’t ontwikkelen van dit recept zo blij waren met de zelfvriezende variant.

De ice cream maker deluxe heeft verschillende programma’s, zodat je er roomijs, sorbet en frozen yoghurt mee kunt maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het apparaat een tijdje alleen te laten draaien of alleen te laten koelen. Bij het maken van ijs doet hij die twee dingen natuurlijk tegelijk, zodat het ijs gelijkmatig bevriest en je geen grote kristallen krijgt.

Het apparaat was dus echt een ‘dream come true’ en binnen twee dagen was het recept zó goed afgestemd dat we het tijd vonden om het online te zetten. Na een aantal tests had het precies de goede smaak, structuur en zoetheid. Een ijsje dat ik aan mijn Italiaanse schoonfamilie zou durven voorzetten dus!

Het recept

Ga jij zelf aan de slag met dit Antilliaanse bolo di cashupete ijs? Dan zijn we heel erg benieuwd naar je resultaten! Deel dus vooral ’n foto met ons via Facebook, of tag je foto op Instagram met #antilliaanseten … dan pikken we ‘m zeker op!

Van dit recept maak je ongeveer 750 ml bolo di cashupete roomijs

bolo di cashupete roomijs - Antilliaans ijs cashewnoten RECEPT

Ingrediënten:

Voor de basis

  • 300 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 vanillestokje (of eventueel een zakje vanillesuiker)
  • 4 eidooiers
  • ½ doosje (50 gr) glacée kersen, in stukjes
  • 100 gr suiker

Voor de cashewcrème

  • 50 gr ongezouten cashewnoten
  • 50 ml gezoete, gecondenseerde melk
  • 50 ml volle melk


Voor de cake

  • 2 eieren
  • 120 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr suiker
  • 100 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanillesuiker
  • Een snufje zout

Voor de karamelsaus

  • 100 gr suiker
  • 75 gr roomboter
  • 75 ml slagroom
  • Een snufje zout

En verder…

  • IJshoorntjes of ijsbakjes
  • 50 gr cashewnoten, grof gehakt
  • Enkele glacée kersen, gehalveerd
  • 100 ml Alchermes*

*Alchermes is een Italiaanse likeur met kaneelsmaak en een felrode kleur. Wij vonden ‘m in dit recept lekkerder én mooier dan rum. Kun je geen Alchermes vinden? Dan is rum natuurlijk ook prima om te gebruiken!

Bereiding bolo di cashupete ijs

Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt zien, bestaat dit bolo di cashupete roomijs uit verschillende onderdelen. Je hebt het roomijs, de cashewcrème, de cake en de karamelsaus. Samen maken die het lekkerste ijsje ooit. Laten we beginnen met het maken van de karamelsaus…

Karamelsaus maken

Doe de suiker samen met 3 eetlepels water in een klein pannetje en breng dit aan de kook. Roer, totdat de suikerkristallen in het water zijn opgelost. Verwarm de suiker daarna verder, totdat deze een lichtbruine kleur krijgt.

Voeg nu de roomboter toe en roer het geheel goed door. Voeg tenslotte ook de slagroom en het zout toe en roer nogmaals, totdat je een egale massa krijgt. Laat de saus tenslotte afkoelen.



Cake bakken

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een kleine bakvorm (15-20 cm) in met boter. Meng daarna de roomboter met de suiker tot een romige massa en voeg er de eieren aan toe. Roer het geheel goed door elkaar.

Wanneer de eieren zijn opgenomen, voeg je ook het zelfrijzend bakmeel, de vanillesuiker en het zout toe. Roer het geheel tot een egaal beslag en stort het daarna in de bakvorm. Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Verdeel er vervolgens de Alchermes over. Laat de cake zo afkoelen tot kamertemperatuur en snijd of breek hem tenslotte in kleine stukjes.

bolo di cashupete roomijs - Antilliaans ijs cashewnoten RECEPT

Cashewcrème maken

Doe alle ingrediënten voor de crème in de blender en meng ze tot een gladde massa. Doe deze massa vervolgens in een pannetje en verhit deze, totdat het mengsel kookt. Blijf ondertussen goed roeren om aankoeken te voorkomen. Wanneer het mengsel kookt, zie je dat de kleur donderder wordt en de crème indikt. Wanneer het ongeveer de consistentie van pindakaas heeft, is het klaar. Laat de crème nu afkoelen tot kamertemperatuur.

Roomijs maken

Nu is het tijd om het roomijs te maken. Schraap het merg uit het vanillestokje en breng dit samen met de melk en de slagroom aan de kook in een pannetje.

Doe vervolgens de eidooiers met de suiker in een kom en kluts dit samen, totdat het een egale massa is. Schenk de kokende melk vervolgens over het eiermengsel, terwijl je goed roert. Giet het mengsel daarna terug in de pan.

Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Het mengsel mag nét niet koken, maar het ei moet wel stollen, zodat de custard indikt. De ideale temperatuur is 85 graden Celsius. Wanneer de custard dikker is geworden, mag je de pan van het vuur halen. Roer er nu de stukjes glacée kersen door.



Laat het mengsel afkoelen. Gebruik je een zelfvriezende ijsmachine? Dan is kamertemperatuur genoeg. Als je een budget-ijsmachine gebruikt, moet je de custard eerst goed koelen in de koelkast.

Doe de custard in de ijsmachine en zet de machine aan. Voeg nu ook de cashewcrème toe aan de custard en draai het geheel tot zacht en romig ijs. Het ijs mag nog nét niet zo hard zijn dat je er balletjes van kunt scheppen.

Bolo di Cashupete ijs Samenstellen

Om het bolo di cashupete ijs te maken, spatel je voorzichtig de stukjes cake door het roomijs heen. Doe het ijs vervolgens in een afgesloten bak en vries het verder in, totdat het hard genoeg is om balletjes van te scheppen.

Om een ijsje te maken schep je ’n flinke bol bolo di cashupete ijs op een ijshoorntje. Giet hier vervolgens wat karamelsaus over en maak het ijsje af met gehakte stukjes cashewnoot en een halve glacée kers. – Eet smakelijk!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
recipe image
Recept
Bolo di cashupete roomijs - RECEPT voor Antilliaans ijs met cashewnoten
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 926 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)