antilliaanse taart suku pa dorna bolo royal icing recept

Antilliaanse versiering voor taart

door Linda Terrizzi

De meeste verjaardagstaarten op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn versierd met royal icing. Dit is de meest traditionele manier om een verjaardagstaart te voorzien van een mooie versiering die óók nog lekker smaakt. Deze zoete crème is gemaakt met eiwit en wordt hard wanneer je het laat drogen. Begin met een simpele bolo di  manteka en maak hem af met deze mooie versiering!

Voordelen royal icing

Dit heeft twee voordelen: de taart kan tegen een stootje én tegen warmte. Op de Antillen is het natuurlijk altijd warm – vandaar dat dit de meest gebruikte manier is om een taart te versieren. Sommige mensen noemen deze crème ook wel “suku pa dorna bolo” (suiker om de taart te versieren).



2 recepten

Je kunt royal icing op de traditionele manier maken. Er wordt dan gebruik gemaakt van eiwitten. Let op: de eiwitten blijven in dit recept rauw. Nu is dit meestal niets om je zorgen over te maken, maar vind je het tóch eng (of eten er zwangere dames mee) dan kun je ervoor kiezen om de icing met meringue poeder te maken. We geven je in ons artikel twee recepten… kun je zelf kiezen!

Ook van de royal icing kun je mooie decoraties maken (vaak zelfs mooier en nauwkeuriger dan van botercrème). Doordat de suiker hard wordt na het drogen, is er minder kans op breken.

Ben je juist op zoek naar een zachte crème om je taarten mee te versieren? Bekijk dan ons recept voor botercrème!

Royal icing met eiwitten

INGREDIËNTEN:

  • 500 gr poedersuiker
  • 3 (medium) eiwitten
  • 1 theelepel citroensap
  • een dopje vanille essence
  • *optioneel: vloeibare kleur- of smaakstof

BEREIDING:

Zeef de poedersuiker.



Klop de eiwitten totdat ze schuimig, maar niet stijf zijn.

Voeg nu de citroensap en vanille essence toe, samen met 100 gr van de suiker.

Klop het geheel nogmaals.

Voeg nu -beetje bij beetje- de overige suiker toe, terwijl je steeds blijft kloppen.



Het resultaat moet een luchtig mensel zijn, dat stijf genoeg is om met een spuitzak te verwerken.

Is je icing te stijf? Voeg dan een (heel!) klein beetje water toe.

Voeg als laatste eventueel kleurstof of extra essence toe, indien je een andere kleur/smaak wenst.

Het beste resultaat krijg je, wanneer je de icing maakt met een elektrische mixer.

Royal icing met meringuepoeder

INGREDIËNTEN:

  • 500 gr poedersuiker
  • 3 eetlepels meringuepoeder
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 dopje vanille essence
  • 7-9 eetlepels lauw water
  • *optioneel: vloeibare kleur- en smaakstof

BEREIDING:

Zeef de poedersuiker en meringuepoeder in een kom en meng ze goed door elkaar.

Voeg nu het citroensap en de helft van het water toe, totdat alle suiker nat is.



Voeg nu -beetje bij beetje- de rest van het water toe, totdat alles verandert in een dik mengsel. Het zou goed kunnen dat niet alle water wordt gebruikt!

Klop het mengsel met een elektrische mixer totdat het luchtig wordt. Als het goed is, is het resultaat stijf genoeg om met een spuitzak te verwerken.

Is het mengsel te dik? Voeg dan wat extra water toe.

Voeg als laatste eventueel extra kleur- en smaakstof toe naar keuze.

Gebruik de royal icing voor het versieren van een hele taart, óf voor het maken van kleine versieringen:

antilliaanse taart suku pa dorna bolo royal icing recept


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)