Barbecue kip, dat hoeft eigenlijk geen verdere introductie toch? Wie kent het niet? Heerlijk malse stukken kip, perfect gebakken… mét grillstreepjes! Met ons recept voor barbecue kip op z’n Antilliaans krijg je zeker weten het perfecte resultaat!
Op de Antillen noemen we barbecue kip trouwens ‘Galiña Alaparia’. En alaparia is eigenlijk gewoon een fonetische vertaling van het spaanse “a la parilla”, wat letterlijk “op de grill” betekent. De gegrilde kip is natuurlijk het lekkerst wanneer hij op de barbecue bereid wordt, maar met de heerlijke kruiden lukt hij ook prima in de oven of uit de grillpan.
Barbecue-smaak bij slecht weer
Een tip voor wanneer je wél de lekkere rooksmaak van de barbecue wilt, maar als het weer te slecht is om hem daadwerkelijk aan te steken: gebruik eens een paar druppels “vloeibare rook”. Tijdens het roken in een rookoven wordt rook opgevangen en gecondenseerd. Het resultaat is dan een donkere vloeistof met ontzéttend veel smaak en zonder kunstmatige geur- of smaakstoffen.
Je kunt vloeibare rook of ‘liquid smoke’ kopen in kleine flesjes bij barbecue(web)winkels. Maar pas op: gebruik er echt maar heel weinig van. De smaak is zó geconcentreerd dat enkele druppels al voldoende zijn.
Organiseer je binnenkort ’n barbecue en maak je deze lekkere barbecue kip? Denk dan eens aan zo’n heerlijk Antilliaans broodje (pan será) of een aardappelsalade (salada di batata) voor erbij!
Dit recept is voor 4 porties
Ingrediënten:
- 1,5 Kg kipstukken: drumsticks, kippendij of vleugels
- zout en peper naar smaak
- 2 tl uipoeder
- 1 tl komijn (poeder)
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 ell paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 100 ml zonnebloemolie
Bereiding van de barbecue kip:
Was de stukken kip en dep ze daarna droog met keukenpapier. De huid mag om de stukken kip blijven, deze wordt straks krokant gebakken.
Meng vervolgens alle kruiden met de zonnebloemolie en giet dit mengsel over de kip. Zet de kip daarna afgedekt in de koelkast voor tenminste 3 uur (maar het liefst een hele nacht!)
Verwarm daarna de barbecue of grill tot ongeveer 180 graden. Plaats de kip vervolgens op het barbecuerooster (of onder de grill) en bak de stukken in zo’n 30 minuten gaar en krokant. Draai de stukken kip elke 10 minuten om, om verbranden te voorkomen.
Serveer de barbecue kip met gebakken aardappel, funchi of rijst, (én een frisse salade!) zodat je een complete maaltijd krijgt… Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
![recipe image](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2017/05/bbqkip2.jpg)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)