Bolo di pampuna is een lekker kruidige Antilliaanse taart gemaakt van pompoen. In de herfst zijn er weinig dingen lekkerder dan pompoen. Op de Antillen wordt dit ingrediënt bovendien veel gebruikt voor toetjes en gebak. Zo zijn er de bekende arepa di pampuna – en deze overheerlijke taart!
We gebruiken in deze bolo di pampuna lekker veel specerijen. Hier krijgt de taart ’n beetje een speculaasachtige smaak van. De kruidigheid van de specerijen vindt een lekker frisse tegenhanger in de cream cheese frosting (glazuur).
Door het gebruik van roomkaas, moet de taart in de koelkast bewaard worden. Het is echter lekkerder als hij voor het serveren eerst op kamertemperatuur mag komen.
Ingrediënten:
VOOR DE CAKE:
- 5 eieren
- 400 gram suiker
- 200ml zonnebloemolie
- 400gr (gekookte) gepureerde pompoen
- 500gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- een mespunt zout
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemberpoeder
- een snufje gemalen kruidnagel (optioneel)
- boter om in te vetten
VOOR HET GLAZUUR:
- 2 kuipjes roomkaas / philadelphia (2×200 gr.)
- 50 gram gesmolten boter
- 400gr poedersuiker
- een paar druppels amandel-essence
- 50 gram walnoten, grof gehakt
Bereiding bolo di pampuna:
Verwarm eerst de oven voor op 175 graden. Vet vervolgens een groot bakblik in met boter (ca 26-28 CM doorsnede)
Meng nu de eieren, suiker, olie en pompoenpuree in een grote kom.
Zeef daarna de bloem, bakpoeder, zout en specerijen in een andere kom en roer deze door elkaar.
Voeg tenslotte de bloem toe aan het eiermengsel en roer goed totdat een homogeen beslag ontstaat.
Stort het beslag nu in het bakblik en bak in ongeveer 45-50 minuten gaar. (Om de gaarheid te testen kun je een naald in het midden van de taart steken. Wanneer deze er schoon uit komt, is de taart klaar.)
Haal de taart vervolgens uit het bakblik en laat hem afkoelen.
Meng intussen de roomkaas, de gesmolten boter en de poedersuiker. Voeg daarna de amandel-essence toe en zet dit mengsel in de koelkast.
Als de taart is afgekoeld, kun je hem eenmaal door midden snijden. Verdeel nu een derde van het glazuur over de onderste helft van de taart en plaats de bovenste helft terug.
Gebruik tenslotte de overige twee derde van het glazuur om de taart te besmeren.
Bestrooi de taart nu met de gehakte walnoten. Eet smakelijk!
Probeer ook eens
Ben je gek op Antilliaanse taarten? Probeer dan ook eens onze traditionele kokostaart (bolo di coco)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van de recepten gemaakt? Stuur ons dan een foto via Facebook, óf tag je Instagram-foto met #antilliaanseten – vinden we hartstikke leuk!
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.





