Deze hartige Cowboy stoofschotel maak je met rundvlees, bonen en… koffie! Het geeft je warmte op een koude dag en is in de winter het perfecte éénpansgerecht. Bonuspunten als je ‘m –net als ik vandaag- buiten op het vuur bereidt!
Allemensen, wat is het koud! Ik kan me niet herinneren dat het in de afgelopen 10 jaar zó hard heeft gevroren als nu. De laatste keer dat ik zo aan het bibberen was, was toen ik naar de bruiloft van mijn zusje in Curaçao ben geweest. Zij trouwde in december 2008. Kort na nieuwjaar vlogen we terug naar Nederland, waar het toen -15 was.
Moet je denken: ’s ochtends in het vliegtuig met 35 graden en zon en dan terugkomen in een land waar het vijftig graden kouder is. Het is jammer dat ik toen deze stoofschotel nog niet had uitgedacht, want hij had echt goed van pas gekomen.
Buiten koken in de sneeuw
Het is gewoon prima mogelijk om dit gerecht binnen op het gasfornuis te bereiden. Normale mensen zouden dat dan ook doen. Maar voor de maximale ‘experience’ kook je dit hartige Cowboyvoer buiten. Het liefst boven een open vuur.
Nee, het is natuurlijk maar een gekkigheidje, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om deze mooie Dutch Oven van Valhal Outdoor op mijn elektrische kookplaat te zetten. Het voelde een beetje als verraad om dit stoere kookgerei in mijn warme en moderne keuken te gebruiken. Dus hop, naar buiten in de sneeuwstorm. Dat hebben we er wel voor over!
Vikingen en Valhal Outdoor
Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik een enorme fan ben van de serie Vikings. Niet alleen maar vanwege de stoere koppen en de bloederige battle scenes, maar misschien nog wel ’t meeste door de subtiele manier waarop ze de verschillen tussen christenen en heidenen hebben weergegeven. Voor de insiders: ik kon de innerlijke strijd van Athelstan zó intens meevoelen. Wat mij betreft verdienden ze daar al ’n oscar voor!
Dus toen ik online de ruwe, gietijzeren pannen van Valhal Outdoor tegenkwam (met het geweldige logo met Vikingman erin gegoten!) was ik meteen verkocht. Let op: IK was meteen verkocht. Linda vond het maar een beetje ‘overdreven stoer’. Die zag het niet zo zitten om ’n stoofschotel op ’n vuurtje te gaan zitten koken (“Jakkes, kamperen!”) en zag het ook niet gebeuren dat de pannen in onze keuken terecht zouden komen.
Nu luister ik meestal naar mijn vrouw, maar het ging hier dus om Vikingpannen. Dat is van een andere orde. Ik heb dus tóch zo’n pan besteld en wat denk je… ook Linda vond ‘m geweldig. De skillet zonder steel die ik online bestelde is inmiddels te zien op verschillende van onze foodfoto’s en een onmisbaar onderdeel van onze collectie. “Ha! Zei ik ’t niet?”
![cowboy stew stoofschotel koffierub coffee rub valhal outdoor](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2021/02/website3-1.jpg)
De Dutch oven
Een tijdje geleden werd ik verblijd door een bericht van de eigenaar van Valhal Outdoor, dat overigens ook nog eens een Nederlands bedrijf blijft te zijn. “Of ik de Dutch oven wilde uitproberen.” Dát liet ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen! Deze enorme gietijzeren pan (de kinderen noemen hem liefkozend de heksenketel) is gemaakt om boven een open vuur te hangen of op een barbecue of kampvuur te zetten. De deksel is zó gemaakt dat je er zelfs hete kolen op kunt stapelen, zodat de warmte van alle kanten komt. Ik denk niet dat je ooit ’n stoerdere pan dan deze tegen gaat komen.
Toen er dit weekend zoveel sneeuw voorspeld werd, wist ik ’t meteen: die pan gaat mee naar buiten! In gedachten pakte ik alvast mijn drinking horn erbij… skål!
Het recept voor de stoofschotel
Zoals eerder gezegd kun je deze stoofschotel dus helemaal-in-stijl in ’n Dutch oven bereiden, maar natuurlijk kan het ook gewoon in een braadpan. Het recept is voor 8-10 personen, afhankelijk van de honger. Ben je met minder? Dan kun je het recept ook prima halveren! Maar invriezen en later eten is ook ’n goede optie.
Ingrediënten:
- 750 gr runderriblappen
- 30 gr roomboter
- 1 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- Zout en peper naar smaak
- 700 ml ‘passata di pomodoro’ (tomatenpulp)
- 3 laurierblaadjes
- 1 el gemalen koffie
- 1 tl paprika poeder
- Een snuf cayennepeper
- 2 tl bruine suiker of rietsuiker
- 1/2 tl oregano
- 1 tl knoflook poeder
- 1/2 tl uienpoeder
- Een snufje cacaopoeder
- 1/2 tl gemalen korianderzaad
- 750 gr vastkokende aardappelen
- 1 blik (400 gr) kidneybonen
- 1 blik (400 gr) witte bonen
![cowboy stew stoofschotel koffierub coffee rub valhal outdoor](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2021/02/website2-1.jpg)
Bereiding cowboy stoofschotel
Snijd als eerste het vlees in stukken van zo’n 3×3 cm. Verhit de boter en olie in de pan en braad het vlees hier kort in aan, totdat alle kanten wat kleur krijgen. Voeg vervolgens de gesnipperde uien en de knoflook toe en bak deze nog enkele minuten mee, totdat de ui glazig ziet.
Voeg nu alle overige ingrediënten toe aan de stoofschotel, behalve de aardappelen en de bonen.
Roer het geheel goed door elkaar en zet de deksel op de pan. Laat het vlees zo in ongeveer 2 uur bijna gaar worden. Hoe je dat precies doet? Chiara schreef onlangs ’n artikel met 5 tips voor de perfecte stoofschotel!
Na 2 uur is het tijd om de aardappelen toe te voegen. Schil deze eerst en snijd ze in flinke parten. Voeg ze vervolgens toe aan de stoofschotel. Let op: het is belangrijk dat de aardappelen nét onder staan. Is dit niet het geval, voeg dan wat water toe.
Zet het deksel nu terug op de pan en laat de aardappelen en het vlees in nog ongeveer 30 minuten gaar worden. Voeg tenslotte de (uitgelekte) bonen toe en roer de stoofschotel nogmaals door. Haal de pan van het vuur en serveer de stoofschotel meteen – eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op stoofschotels? Probeer dan ook eens deze traditionele Antilliaanse stoofschotel met kip!
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
![recipe image](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2021/02/snippet-1.jpg)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)