gehaktballetjes de lekkerste gehaktballen in pindasaus zelf maken

De lekkerste gehaktballetjes

door Linda Terrizzi

Dit zijn ze: gewoon de állerlekkerste gehaktballetjes. Voordat we het recept online zetten, hadden we al allerlei namen bedacht… “lekkere gehaktballetjes met pindasaus” of “gehaktballen in pittige saus met pinda” enzo. Maar who am I kidding – voor deze versie bestaat gewoon maar één titel. En die staat nu dus bovenaan.

Op de Antillen eten we gehaktballetjes vaak als hapje op feestjes. Deze gaan dan in een pittige saus met tomaten en hete peper. Het recept van deze ‘pikaballetjes’ vind je hier. In dit recept maken we een lekkere pindasaus voor de gehaktballetjes. Daardoor krijgen ze nóg meer smaak en zijn ze perfect om bij het avondeten te eten. De pindasaus kun je dan — net als jus — over je rijst, bami of aardappelen doen.



Ik gebruik het liefste half om half gehakt. Dat bestaat uit zo’n 70% rundvlees en 30% varkensvlees. Het is iets vetter dan rundgehakt en heeft daardoor ook meer smaak. Eet je geen varkensvlees? Dan kun je natuurlijk ook gewoon rundgehakt gebruiken voor dit recept!

Het recept voor de gehaktballetjes

Dit recept bestaat eigenlijk uit twee delen. Eerst maken we de pindasaus en daarna de gehaktballetjes. De saus wordt op smaak gebracht met lekker veel specerijen. Het resultaat mag er zijn: smaakvolle gehaktballetjes en een nóg smaakvollere saus. De perfecte aanvulling op je rijst- of bami-gerecht!

Van dit recept maak je zo’n 20-30 balletjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

Ingrediënten:

Voor de pindasaus



  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm gember(wortel)
  • 150 gr pindakaas*
  • 100 ml volle melk
  • 2 tl tomatenpuree
  • 3 el donkere sojasaus
    of ketjap manis
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el suiker
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½  tl gemalen koriander
  • optioneel: een stukje mme. Jeanette peper, fijngesneden

*Het merk pindakaas is niet belangrijk, maar kies altijd ’n soort die minstens 85% pinda’s bevat!

Voor het gehakt

  • 500 gr half om half gehakt
  • een ei
  • 75 gr paneermeel
  • 1 el olijfolie
  • een kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ tl zware peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uipoeder

om te bakken: 50 gr roomboter

gehaktballetjes de lekkerste gehaktballen in pindasaus zelf maken

Het maken van de pindasaus

Doe de olie, de melk, de sojasaus, de knoflook, de madame Jeanette peper (zonder zaadjes en naar smaak!) en de geschilde gember in een blender of keukenmachine en maal dit samen fijn. Doe het mengsel vervolgens in een kleine pan en voeg er de basterdsuiker, de komijn en de koriander aan toe.



Verhit de pan nu op laag vuur totdat het mengsel bijna kookt. Voeg vervolgens de pindakaas toe en roer het geheel tot een gladde saus.

Laat de pindasaus zo enkele minuten koken. Je zult merken dat de saus snel indikt. Om de gewenste dikte te krijgen kun je eventueel iets meer melk toevoegen (om de saus dunner te maken) of iets meer pindakaas (om de saus dikker te maken).

TIP: Maak de saus altijd íets dunner dan je hem uiteindelijk wilt hebben; wanneer de saus afkoelt, wordt hij namelijk altijd nog wat steviger.

Bereiding gehaktballetjes

Verhit als eerste de olijfolie in een pan op laag vuur. Doe hierin de gesnipperde ui en de knoflook. Voeg daarna ook het zout toe. Fruit het geheel nu zachtjes, totdat de ui glazig ziet. Laat het daarna even afkoelen.

Meng vervolgens alle ingrediënten voor het gehakt (dus inclusief de stukjes ui van daarnet) door elkaar en kneed dit tot een samenhangend geheel. Rol hier daarna balletjes ter grootte van een walnoot van.

Verhit de boter in een (grote!) koekenpan op middelhoog vuur. Wacht totdat de grote bellen zijn verdwenen en doe daarna de gehaktballetjes in de pan. Bak ze even aan, totdat ze aan alle kanten kleur hebben. Zet daarna het deksel op de pan. Hierdoor blijven de gehaktballen lekker sappig!



Rol de gehaktballetjes daarna af en toe door de pan, zodat ze aan alle kanten evenveel hitte krijgen. Na ongeveer 10-12 minuten zijn ze gaar.

Zijn je gehaktballetjes al mooi donker van kleur? Dan kun je ze nu aan de saus toevoegen. Zo niet: zet dan het vuur wat hoger en bak de gehaktballetjes rondom nog eens aan, totdat ze de juiste kleur hebben. Voeg ze daarna toe aan de saus.

Het gerecht samenstellen

Wanneer de gehaktballetjes gaar zijn, doe je ze in de pan bij de pindasaus. Laat de gehaktballetjes vervolgens een minuut of drie in de pindasaus koken, zodat ze nog wat extra smaak kunnen opnemen. Serveer ze daarna warm met rijst of bami. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gerechten met gehakt? Probeer dan ook eens onze pittige gehaktbroodjes!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
recipe image
Recept
De lekkerste gehaktballetjes • gehaktballen in pindasaus • recept
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1628 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)