Al sinds jaar en dag zijn er op de Antillen veel immigranten uit Haïti. Eén van de gerechten die ze hebben meegenomen uit hun land is pikliz; een mengsel van verschillende groenten op azijn.
Pikliz smaakt heerlijk bij bijna elke maaltijd en het is een prima manier om wat extra groente binnen te krijgen!
Haïtiaanse pikliz is normaal érg heet. Recepten verschillen enorm – sommige mensen gebruiken 2 madame Jeanette pepers, anderen zoveel als 8! Uiteraard is de hoeveelheid peper naar eigen smaak aan te passen.
Ingrediënten:
- 1/2 witte kool, in smalle reepjes
- 2 winterwortels, grof geraspt
- 1 ui, in dunne ringen
- 3 madame Jeanette pepers
- 4 teentjes knoflook, in plakjes
- 2 theelepels zout
- 10 peperkorrels
- 300ml (witte) azijn
- 100ml water
Bereiding:
Snijd de groenten zeer fijn en meng deze in een grote schaal.
Voeg hieraan de peper en zout toe en meng goed.
Meng het water met de azijn.
Neem glazen potten en vul deze met de groenten.
Giet zoveel van de azijn erover totdat de groenten helemaal onder staan.
Laat de pikliz minstens 24 uur marineren.
Serveer pikliz als bijgerecht bij de maaltijd.
Eet smakelijk!
Tip: De pikliz blijft in een koelkast zeker een maand goed.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.