Dat Antillianen graag maïsmeel gebruiken, mag duidelijk zijn. We eten het dagelijks bij soep en stoofgerechten. Meestal wordt het dan gekookt. Of eerst gekookt en daarna gebakken.
Toch is er nog ’n andere manier om te genieten van maïsmeel, en dat is in de vorm van cornbread. Dit is een uitvinding uit de Verenigde Staten, maar het wordt ook in Zuid Amerika graag gegeten.
Bij het bakken van cornbread loop je snel het risico dat het eindproduct droog wordt. Zeker wanneer je gebruikt maakt van voorgestoomd maïsmeel (zoals wij die graag gebruiken, van het merk Harina P.A.N.) wil je beslag nog weleens indrogen, naarmate het langer staat.
Maar met dit recept maak je een fluweelzachte en heerlijk luchtige cornbread. Het geheim? We gebruiken er een flinke hoeveelheid yoghurt in. Overigens wordt het resultaat totaal niet zuur… dáár zorgt de soda dan weer voor.
Van dit recept maak je een cornbread van ongeveer 20×25 cm.
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 125 gr tarwebloem
- 200 gr (geel) maïsmeel
- 450 ml volle yoghurt
- 225 ml (zonnebloem)olie
- 100 gr suiker
- 1 zakje / 16 gr bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 1 tl zout
Bereiding cornbread:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Neem een grote kom en meng daarin het maïsmeel met de bloem, de suiker, het bakpoeder, de soda en het zout. Maak vervolgens een kuiltje in het midden van dit mengsel.
Kluts de eieren en meng ze met de yoghurt en de olie. Giet dit mengsel in de beslagkom en roer het geheel met een lepel tot een stevig beslag. Het beslag zal flink indikken; een lepel zou er rechtop in kunnen blijven staan!
Vet een bakvorm van 20×25 cm in met boter en bestrooi hem vervolgens met wat bloem. Stort het beslag in de bakvorm.

Bak het cornbread zo in ongeveer 35-40 minuten gaar en goudbruin. Het cornbread is klaar, wanneer een satéprikker er schoon uit komt.
Laat het baksel zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen en plaats het daarna op een rooster of snijplank. Wanneer het tot kamertemperatuur is afgekoeld, kun je het aansnijden.
Eet smakelijk!
Tip: Dit recept is voor een mildzoet cornbread. Prima om te eten bij het diner of om te beleggen met iets lekkers. Wil je liever een lekker zoete versie? Verdubbel dan de hoeveelheid suiker naar 200 gram.
Probeer ook eens…
Ben je gek op baksels met maïsmeel? Probeer dan ook eens onze ‘bolo di funchi’, een lekker zoete cake met maïsmeel en sinaasappel!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten geprobeerd? Dan zien we graag een foto van het resultaat! Je kunt die via Facebook sturen, óf op Instagram je foto taggen met #antilliaanseten
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.





