Heb je een restje gekookte aardappelen over? Dan is dit de perfecte manier om het op te maken! Ierse ‘potato farls’ (of aardappelbrood) is zo’n leuk receptje waar je alle kanten mee uit kan.
De Ieren eten de ‘farls’ bij het ontbijt. Met een gebakken ei, verschillende soorten worst en zelfs nog wat witte bonen. Voor mij is zo’n uitgebreid ontbijt een beetje té, vandaar dat ik ze graag maak voor bij het avondeten.
In het originele recept gaat als smaakmaker alleen wat zout. Ik voeg hier graag knoflook, rozemarijn en peper aan toe. Maar voel je vooral vrij om te experimenteren met kruiden. Met wat kerrie / massalapoeder maak je er een variatie op roti van. En met mexicaanse kruiden een variatie op tortilla.
Het woord ‘farl’ komt van het Gaelische ‘fardel’, wat ‘vier delen’ betekent. Die hoef ik natuurlijk niet uit te leggen, kijk maar eens naar de vorm van dit lekkere aardappelbrood! Met dit recept maak je 2 platen, of 8 ‘farls’.
INGREDIËNTEN:
- 500 gr aardappelen
- 100 gr tarwebloem
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 el fijngehakte rozemarijnnaaldjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 gr roomboter
- extra bloem, om te bestuiven
BEREIDING POTATO FARLS:
Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar. Giet daarna het water af en stamp de aardappelen fijn. Dit gaat natuurlijk ook prima met een restje aardappelen van de vorige dag.
Hak de knoflook en rozemarijn fijn en voeg die samen met de roomboter, het zout en de peper toe aan de gestampte aardappelen. Voeg vervolgens ook de tarwebloem toe en kneed het geheel tot een deeg.
Neem een bol van het deeg ter grootte van een tennisbal. Bestuif je werkblad nu goed met bloem en rol de bol uit tot de grootte van je koekenpan. De farls worden het lekkerste wanneer er nog ’n laagje bloem aan de uitgerolde plaat kleeft.
Bak de plaat in een verhitte, droge koekenpan op matig vuur totdat ze gaar en goudbruin zijn. Snijd hem vervolgens in vier stukken en serveer de potato farls met wat je het lekkerste vindt.
Tips: beleg ze met kaas, of serveer ze naast een lekkere stobá!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.





