Kadushi / Cadushi is één van de traditionele gerechten van Curaçao. Deze soep van cactus vind je terug op elke menukaart!
Kadushi is een echt slavengerecht. De Afrikaanse slaven die op de Antillen woonden hielden veel van Jambo. In eerste instantie konden zij dit in de ‘nieuwe wereld’ niet maken, omdat er op de Antillen geen okra’s waren. Ter vervanging zochten ze dus naar een groene groente, waarmee een gebonden soep gemaakt kon worden. De Antillaanse kadushi-cactus bleek hier heel geschikt voor.
Verse of gedroogde cactus
Sindsdien is de kadushi niet meer weg te denken uit de keuken van de Antillen. Avontuurlijke mensen hakken zelf hun eigen cactus om in de mondi (hier zitten nog veel regels aan, want het moet op een bepaald tijdstip gebeuren, omdat de cactus anders zuur smaakt!) maar het meest makkelijk is natuurlijk de kleine zakjes gedroogde kadushi-poeder te kopen op de markt.
Aparte textuur
Kadushi is een heerlijke soep van cactus en gemengd vlees. Antillianen zijn óf helemaal gek op de soep, óf ze hebben er een hekel aan (een tussenweg bestaat niet!)
Dit komt door de aparte textuur die veroorzaakt wordt door de cactus. Deze maakt het water van de soep namelijk een beetje slijmerig. Het is de moeite waard om het recept eens zelf te proberen – de soep is heel gemakkelijk te maken!
Het recept is voor 4 personen.
INGREDIËNTEN:
- 2 zakjes kadushi-poeder of 5 takken kadushi
- 200 gram zoutvlees
- 300 gram kabeljauwfilet, in stukjes
- 200 gram zeevruchten
- 50 gram gedroogde garnalen
- Knoflook naar smaak
- 1 Madame Jeanette peper, gehalveerd
- 1 varkensstaartje
- 2 bouillonblokjes (rund, vis of groente)
BEREIDING KADUSHI:
Zet het zoutvlees eerst een nacht van tevoren in ruim water om het te ontzouten.
Snijd het zoutvlees en de staart daarna n stukjes en kook ze samen minstens een half uur in ruim water.
Doe vervolgens het vlees, de vis en de garnalen in een pan met anderhalf liter water. Voeg hier de bouillonblokjes aan toe.
Gebruik je hele takken van de cadushi? Verwijder dan eerst de schil en naalden.
Verwijder vervolgens het witte vlies en snijd het ‘vruchtvlees’ in kleine stukken.
Voeg, al roerende, de kadushi toe aan het vlees en laat het geheel 30 minuten koken.
Doe daarna de zeevruchten in de pan en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
Voeg, als de soep niet meer kookt, de madame Jeanette peper toe.
Verwijder tenslotte de peper voor het serveren!
Eet de soep met funchi (in stukjes gesneden in de soep) of rijst.
Probeer ook eens
Ben je gek op Antilliaanse stoofschotels? Probeer dan ook eens onze traditionele stoofschotel van kip!
Social media
Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg ons dan via FACEBOOK, INSTAGRAM, PINTEREST óf abonneer je op ons YOUTUBE kanaal!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.





