Karnisá of zoutvlees kun je kant-en-klaar bij een goede Toko kopen. Maar het is ook heel makkelijk zelf te maken! Je kunt de smaak van het vlees zelf beïnvloeden door de kruiden die je door het water doet.
Hier volgt een goed basisrecept voor het maken van je eigen karnisá. Je kunt het gebruiken bij de bereiding van bijvoorbeeld okrasoep (“Jambo”) of een lekkere stoofschotel (“stobá”).
Zoutvlees als bewaarmethode
Vroeger, toen er nog geen koelkasten waren, was het bewaren van vlees een échte uitdaging. Zeker in warme landen zoals de Antillen. Je kon het vlees van een pas geslacht dier natuurlijk niet helemaal opeten voordat het zou bederven.
Daarom was zouten een mooie manier om het vlees langer goed te houden. Het zout gaat namelijk (schadelijke) bacteriën tegen die het vlees anders doen bederven.
Ontzouten
Door de hoge zoutconcentratie in de marinade (“pekel”) kun je dit zoutvlees weken goed houden. Zet het voor ’t beste resultaat in de koelkast. Wanneer je het vlees wilt gaan bereiden, vergeet het dan niet eerst te ontzouten! Dit doe je door het vlees óf een nacht in ruim koud water in de koelkast te leggen, óf door het enkele malen in ruim water ‘uit te koken’.
INGREDIËNTEN:
- 1 kg vet rundvlees
- 1 liter water
- teentjes knoflook
- 1 theelepel mosterdzaad
- 2 laurierblaadjes
- 10 pimentkorrels
- 10 kruidnagels
- 1 theelepel peperkorrels
- 75 gr bruine suiker
- 175 gr zout
BEREIDING ZOUTVLEES:
Kook het water en los het zout en de suiker erin op.
Voeg alle overige kruiden / specerijen toe.
Snijd een kilo vet rundvlees in grove stukken. (b.v. riblappen)
Neem een afsluitbare schaal (b.v. tupperware of een bak waarin salade heeft gezeten) en leg de stukken vlees hier in.
Vul de schaal met het water tot bijna bovenaan.
Doe het deksel op de schaal en laat het vlees minstens 3 dagen in de koelkast staan (langer mag altijd)
Het vlees blijft door het zout enkele weken goed.
let op: Voor het bereiden moet Karnisá eerst ontzouten worden door het een nacht in vers water te leggen!
*tip: Karnisá uit de winkel heeft een lichtroze kleur. Dit komt door de toevoeging van natriumnitraat. Qua smaak voegt het niets toe, maar als je écht voor de mooie kleur gaat, zou je hier een beetje van moeten toevoegen.
Probeer ook eens
Ben je gek op zoutvlees? Probeer dan eens één van onze stoofschotels waarin het verwerkt is!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
![recipe image](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2017/03/karnisa_snippet.jpg)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)