Masbango hasá (gebakken horsmakreel) is één van de meest gegeten visjes op de Antillen. De smaak is vrij neutraal, waardoor hij bij bijna iedereen in de smaak valt.
De horsmakreel is ’n stuk minder vet dan de normale makreel en laat zich kennen door de extra lijn met diamantvormige schubjes die langs de zijkant van de vis loopt.
Je kunt horsmakreel in Nederland op de markt vinden. Op de Antillen koop je ze natuurlijk rechtstreeks van een (bevriende) visser. We eten deze vis graag zo puur mogelijk – gewoon gebakken of gegrild, met een flinke lepel krioyosaus ernaast.
![masbango masbangu hasa horsmakreel antilliaans gebakken vis recept](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2021/06/website2-1.jpg)
Dit recept is voor 4 personen. We gaan hierbij uit van 2 kleine visjes per persoon. Heb je grotere masbango? Dan is één vis natuurlijk voldoende.
Waar komt de naam masbango vandaan?
De Antillianen noemen deze vis ‘masbango’ en de Nederlandse naam is ‘horsmakreel’… dan moet de naam in het Papiamentu wel afkomstig zijn vanuit het Portugees of Spaans toch? Fout! Masbango is namelijk ook hartstikke Hollands!
Het is een verbastering van het woord ‘maasbanker’ (1778). Zo worden de visjes ook wel genoemd, naar de bank van het Marsdiep. Het strand langs het Marsdiep heet ‘de Hors’. En daar komt ’t woord ‘Horsmakreel’ weer vandaan. Grappig hè?
Ingrediënten:
- 8 horsmakrelen
- zout en peper naar smaak
- optioneel: 50 gr maïsmeel, om te bestrooien
- zonnebloem- of frituurolie, om in te bakken
Bereiding masbango hasá:
Was de masbango onder stomend water. Snijd de buikholte open en verwijder de ingewanden. Verwijder eventueel ook de kieuwen van de vis.
Kerf de vis aan beide zijkanten driemaal in en bestrooi hem met zout en peper. Voor een extra knapperig laagje kun je ervoor kiezen om de masbango voor het bakken te bestrooien met wat maïsmeel.
Verhit vervolgens een koekenpan op hoog vuur en giet hier een laagje (1 cm) olie in. Wanneer de olie goed heet is, mogen de visjes in de pan. Bak ze op deze manier goudkleurig en krokant. Keer de masbango tijdens het bakken eenmaal om, zodat beide kanten even bruin kleuren.
Afhankelijk van de grootte van de vis duurt het ongeveer 5-10 minuten per kant, totdat de huid van de masbango knapperig is en het vlees gaar.
Serveer de masbango heet, bijvoorbeeld met rijst en een salade. Eet smakelijk!
Bereiding krioyo saus
Zie deze pagina informatie over de saus. Het recept voor de klassieke ‘krioyo saus’ is te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken’.
In dat boek vind je maar liefst 300 recepten uit de Antilliaanse keuken. Van snacks tot hoofdgerechten en van specials tot heerlijke taarten… echt álles staat erin!
Als je op de afbeelding hierboven klikt, kun je alvast de gehele inhoudsopgave van het boek bekijken. Zo weet je meteen welke 300 recepten je kunt verwachten. handig, toch?
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
![recipe image](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/uploads/2015/08/snippet.jpg)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://www.antilliaans-eten.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)