ponche crema soezen soesjes met ponche caribe mousse

Ponche Crema soezen

door Linda Terrizzi

Na het maken van dit recept riep ik uit: “Het lijkt wel ‘Black Magic’, zo lekker smaken deze ponche crema soezen!” En toen Linda die kreet hoorde, ging ze helemaal los met de decoratie voor de foto. Een beetje ‘spooky’ is het wel, maar oh, wat is die vulling lekker!

In plaats van de gewone vulling van opgeklopte slagroom, gebruiken wij hier een mousse van Ponche Crema. Deze Caribische drank kun je kant-en-klaar in een fles kopen, of je kunt hem zelf maken. In het laatste geval kun je het recept vinden op onze website en in het boek ‘nos Kushina Krioyo’. Een alternatief voor de ponche crema is Bailey’s of een andere Ierse room.

De ponche crema is zelfgemaakt met ons recept óf gekocht uit de winkel.



Om de soezen extra speciaal te maken kun je ze versieren met eetbaar bladgoud. Zo weten je gasten dat je tijd noch moeite hebt gespaard om hen deze speciale lekkernij voor te zetten.

INGREDIËNTEN:

Voor 10-12 ponche crema soezen

Voor de mousse

Voor de soezen:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 4 eieren
  • 100 gr boter
  • 100 gr bloem
  • een mespunt zout
  • Voor het glazuur
  • 200 gr pure chocolade
  • 75 gr roomboter
  • 75 gr poedersuiker

ponche crema moorkoppen soesjes antilliaans eten he dushi jurino ignacio



BEREIDING PONCHE CREMA SOEZEN:

De ponche crema vulling

Klop als eerste de eiwitten helemaal stijf.

Begin vervolgens met het maken van de siroop: Houd 1 eetlepel suiker apart. Doe de rest van de suiker dan samen met 5 eetlepels water in een pannetje. Verwarm het mengsel nu op middelmatig vuur totdat de suiker opgelost is.

Kook het daarna nog even flink door; ongeveer 1 minuut of tot er een stroopachtige substantie ontstaat (niet laten kleuren!).

Roer nu voorzichtig de hete suikersiroop door het opgeklopte eiwit. Heb je een suikerthermometer? Dan kun je de temperatuur van de siroop extra nauwkeurig meten. De ideale temperatuur is 121 graden.



Meng vervolgens 5 eidooiers met 1 eetlepel suiker en de ponche crema in een hittebestendige schaal en zet deze in een pan met zachtjes kokend water.

Blijf  vervolgens goed kloppen met een garde, totdat het mengsel indikt.  Voeg nu het eiwitmengsel toe en roer het geheel voorzichtig door.

Plaats de mousse daarna minstens 2 uur in de koelkast voordat je de soezen ermee vult.

De soezen

Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Om de soezen te maken, smelt je de boter met het water en de melk in een pan op middelhoog vuur.  Wanneer de boter is gesmolten, voeg je er het zout en de bloem aan toe.

Blijf het mengsel verhitten (koken) terwijl je stevig roert. Op den duur zal de bloem het mengsel binden en houd je een stevige deegbal over.



Laat de bal iets afkoelen in een nieuwe schaal. Roer er vervolgens één voor één de eieren door. In het begin lijkt het alsof het ei niet wordt opgenomen – dit is normaal!

Blijf stevig roeren, totdat het ei in het deeg verwerkt is. Voeg dan het volgende ei toe. Aan het einde houd je een beslag over waarin een lepel nét in rechtop blijft staan.

Doe dit beslag in een spuitzak en spuit hiermee toefjes ter grootte van een flinke eetlepel op de bakplaat. Zorg dat er tussen de toefjes genoeg tussenruimte zit, de soezen zetten namelijk nog flink uit!

Bak de soezen in ongeveer 25 minuten gaar en luchtig.

tip: Doe de deur van de oven niet open tijdens het bakken. Soezen zakken namelijk érg makkelijk in wanneer ze nog niet gaar zijn. Je weet dat soezen gaar zijn wanneer het hele oppervlak goudbruin gekleurd is. Er mogen dus GEEN witte plekken meer op zitten.

Samenstellen

Om de soezen samen te stellen, doe je de ponche crema vulling in een spuitzak met smal spuitmondje. Prik met het spuitmondje een klein gaatje in de soezen en vul ze daarna met de vulling.

Wanneer alle soezen gevuld zijn met de ponche crema mousse, maak je het glazuur als volgt:

Het glazuur

Verhit een klein pannetje op laag vuur en doe hier de roomboter, de chocolade en de poedersuiker in. Laat dit samen langzaam smelten.

Wanneer het mengsel is gesmolten, doop je de soezen in het glazuur en zet je ze terug op de bakplaat. Laat het glazuur enkele minuten afkoelen / uitharden en… eet smakelijk!


Social media

Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg ons dan via FACEBOOK, INSTAGRAM, PINTEREST óf abonneer je op ons YOUTUBE kanaal!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
recipe image
Recept
Ponche crema soezen - soesjes met vulling van ponche crema mousse
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 2247 Review(s)
Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)