pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Pulled Pork Sandwiches

door Linda Terrizzi

Het is een klassieker die niet voor niets geliefd is bij heel veel mensen: de pulled pork sandwich. Oftewel: een broodje met heerlijk zacht draadjesvlees van het varken. Urenlang gegaard, totdat het echt he-le-maal uit elkaar valt. Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan dat!

Voor de beste ‘pulled pork’ maak je gebruik van een wat vetter stuk varkensvlees. Een schouder or procureur bijvoorbeeld. Door het lange garen op een lagere temperatuur krijgt het vet de tijd om compleet uit het vlees weg te smelten. Hierdoor blijft het vlees zacht en sappig en krijg je meteen een heerlijke jus. Hoe langer het vlees gaart, hoe meer het vet zachtjes wegsmelt, totdat alleen de draadjes van het vlees overblijven. Boterzacht en geschikt om zonder enige moeite uit elkaar te halen. En daar maken we dan deze heerlijke broodjes pulled pork van!



pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Pulled pork van de Procureur

Voor dit recept gebruiken wij de procureur van het varken. Dat is een deftige naam voor ‘nek, zonder been’. De procureur heeft een mooi vetgehalte (dat later dus wegsmelt en het vlees sappig houdt) en weegt zo’n 2 tot 2,5 kilo. Doordat het vlees van de procureur geen huid, grote zenuwen of botten bevat is het na ’t bakken meteen te verwerken tot pulled pork. Een kind kan de was doen, dus!

Zo’n mooi — en groot — stuk vlees vind je natuurlijk niet in de supermarkt. Daarvoor kun je het beste naar ’n goede slager gaan. Die kan het zeker voor je bestellen!

De broodjes & toppings:

Gebruik voor het maken van deze pulled pork sandwiches vooral de broodjes die jij ’t lekkerste vindt. In ons geval waren dat deze bruine puntjes, maar een pistoletje of zelfs ciabatta is ook prima geschikt.

Daarnaast kun je natuurlijk eindeloos variëren met de toppings. Ingemaakte rode kool (zie foto) staat natuurlijk prachtig, net zoals sla en augurk. Maar gebruik ook hiervoor weer net wat jij ’t lekkerste vindt.



Extra saus mag ook altijd, maar is eigenlijk niet nodig. Door de grote hoeveelheid kruiden die na het bakken door ’t vlees geroerd worden en het vocht en vet dat het loslaat, maakt het in de oven zijn eigen saus al.

Dit recept is voor een stuk of 10 broodjes. Wil je er maar 2, 3, of 4? Houd dan toch het recept aan (de procureur heeft nou eenmaal een bepaalde grootte), maar verdeel het vlees na ’t bakken over verschillende bakjes en vries een gedeelte in.

pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Ingrediënten:

  • Broodjes naar keuze
  • 1 varkensprocureur
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 el korianderzaad, gemalen
  • 1 el uipoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl cayennepeper (meer of minder naar smaak)
  • 1 el zout
  • 2 tl zwarte peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl suiker
  • 30 ml zonnebloemolie

En verder (optioneel, naar smaak):

  • ½ rode kool, in reepjes gesneden en in water met azijn gelegd
  • 1 winterwortel, julienne gesneden
  • 3 augurken, in plakjes
  • Blaadjes kropsla
  • Mayonaise of ketchup
  • Sambal / pika
  • Ringetjes bosui
pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Bereiding pulled pork sandwiches

Begin natuurlijk met het bereiden van het vlees. Aangezien dit zo’n 5-6 uur de oven in moet, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Meng als eerste alle specerijen, het zout, de peper en de suiker uit de eerste lijst door elkaar. Je hebt nu een hele lekkere ‘dry rub’ gemaakt. Hiermee mag je de procureur helemaal ‘paneren’. Er mag echt ’n flinke laag specerijen op het vlees. Deze gaan na het bakken namelijk door het geheel heen.



Als het vlees compleet bedekt is met de specerijen, verwarm je de oven voor op 200 graden en leg je het vlees in een grote ovenschaal. Zet het vlees nu in de oven en bak het 30 minuten op 200 graden. Draai daarna de temperatuur naar beneden, tot ongeveer 140 graden. Laat het vlees zo nog minstens 5 uur zachtjes doorgaren.

Giet na 3 uur de zonnebloemolie over het vlees en bedek het met ’n laagje aluminiumfolie. Laat daarna vooral de tijd en warmte hun werk doen.

pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Als het vlees helemaal gaar is, haal je het uit de oven en kun je het met behulp van 2 vorken helemaal uit elkaar halen, totdat je alleen draadjes overhoudt. Roer de kruiden, het vet en het sap wat in de ovenschaal ligt goed door het vlees, zodat alle stukjes evenveel smaak hebben.

Maak nu de broodjes: snijd de broodjes doormidden en beleg ze met wat sla, de pulled pork, de ingemaakte rode kool, wortel en bosui. Maak de broodjes af met wat saus of sambal. Nogmaals: dit is geheel naar smaak. Zo lang het vlees maar goed gebakken is, zit je altijd goed! – Eet smakelijk!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




Informatie:
recipe image
Recept
Pulled Pork Sandwiches - het lekkerste recept via Antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1494 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)