pumpkin spice broodjes Pasen brood bakken recept

Pumpkin spice broodjes

door Linda Terrizzi

Deze heerlijke zoete broodjes maak je met speciale pompoenboter en specerijen. Moeilijk? Nee hoor! Met dit ‘foolproof’ recept tover jij deze broodjes zó op tafel. Het is een lekkere variatie op de Antilliaanse pandushi. In deze versie zit zelfs nog meer smaak dan het origineel!

De broodjes kleuren door de pompoenboter mooi oranje. Tenminste… de gedeeltes waar de boter zit natuurlijk. Door het draaien en vouwen krijg je mooie strepen in het brood. En die smaken ook nog eens heerlijk. Je hoeft de broodjes na het bakken dus niet meer te beleggen. Net als koffiebroodjes dus.

Deeg kneden voor de broodjes

Om het recept voor deze broodjes — en dit geldt eigenlijk voor alle broodrecepten — tot een succes te maken is het belangrijk dat je het deeg goed en lang kneedt. Op die manier kunnen de gluten die in de bloem zitten zich vormen en die zorgen voor de luchtigheid in het brood.

Wanneer je deeg maakt met bakpoeder of soda (zoals bijvoorbeeld bij Johnny Cakes of scones) hoef je niet persé lang te kneden. Maar bij een recept met gist is dit essentieel. Zo zorg je ervoor dat het brood goed kan rijzen en dus lekker zacht wordt na het bakken.

Kneed je het deeg met de hand? Dan zou ik je aanraden om dit tenminste 15 minuten te doen. Gebruik je een (goede) mixer met deeghaken? Dan is 5 minuten op de middelste stand genoeg.

pumpkin spice broodjes Pasen brood bakken recept

De mixer van Maxima Kitchen Equipment

Voor het kneden van brood gebruik ik onze planeetmenger van Maxima Kitchen Equipment. Voordat we dit apparaat kregen heb ik heel wat ‘kleinere’ mixers kapotgedraaid. Die konden het brooddeeg vaak gewoon niet aan, zeker niet wanneer je meer dan 500 gram per keer maakt.

Bij deze stevige mixer (wij hebben de planeetmenger MPM7) hoef je je daarover geen zorgen te maken. Het apparaat is van massief metaal: zwaar en degelijk! Hij heeft een mengkom van 7 liter, dus genoeg voor zelfs ’n dubbel of driedubbel recept. Ik gebruik hem nu ruim ’n jaar en na die tijd durf ik hardop te zeggen dat hij het geld meer dan waard is.

Bij Maxima Kitchen Equipment zijn ze gespecialiseerd in het maken van horeca apparatuur. Die apparaten zijn oerdegelijk, maar vaak wel flink wat groter dan wat je thuis zou neerzetten. Deze keukenmachine is daar een uitzondering op. Hij is wel net zo sterk als een horeca-mixer, maar een stuk vriendelijker van formaat.

Bij ons past ‘ie precies onder de bovenkastjes wanneer hij op het keukenblad staat. Het is daarmee één van de weinige apparaten die een vast plekje in onze keuken hebben (samen met het koffiezetapparaat). Ik hou er niet zo van om het werkblad vol met gadgets te hebben, maar deze keukenmachine mag blijven staan. We gebruiken ‘m regelmatig en hij heeft zo’n gezellige kleur die precies in onze retro/jaren 50 stijl past. Wat die kleur betreft kun je trouwens kiezen: de MPM7 komt in maar liefst 8 verschillende kleuren.

Het recept

Dit recept is voor zo’n 15 broodjes. Wil je er meer of minder? Dan kun je het recept prima halveren of verdubbelen. De verhoudingen blijven dan gelijk.

Na het bakken kun je de broodjes ook invriezen. In een luchtdichte zak of doos blijven ze zo enkele maanden vers. Wanneer je ze wilt eten kun je ze dan gewoon op kamertemperatuur laten ontdooien.

pumpkin spice broodjes Pasen brood bakken recept

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 450 gr bloem
  • 7 gr (1 zakje) gist
  • 8 gr zout
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gr roomboter
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 2 tl pumpkin spice*

Voor de vulling

  • 100 gr pompoen, in blokjes
  • 100 gr roomboter
  • 75 gr bruine suiker
  • 1 el pumpkin spice*

*Zelf pumpkin spice mix maken? Dat kan met deze ingrediënten!

  • 8 tl kaneel
  • 4 tl gemberpoeder
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl pimentpoeder
  • 1 tl gemalen nootmuskaat

En verder

  • Abrikozenjam, om te bestrijken
pumpkin spice broodjes Pasen brood bakken recept

Bereiding pumpkin spice broodjes

Begin met het maken van de pumpkin spice mix. Deze kun je natuurlijk uit ’n potje halen, maar als je hem zelf wilt maken, meng je de specerijen uit de lijst door elkaar. Hiermee vul je ’n klein potje, waarvan je in dit recept eerst 2 theelepels en vervolgens nog ’n eetlepel gebruikt.

Nu gaan we het deeg maken. Meng de bloem met de gist, de suiker, de vanillesuiker en de pumpkin spice. Voeg hier vervolgens ook het zout aan toe. Meng de roomboter met de lauwwarme melk, totdat de boter smelt. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en kneed het tot een soepel en elastisch deeg. Met de hand duurt dit zo’n 15 minuten en met een keukenmachine ongeveer 5 minuten.

Maak ’n bol van het deeg en leg die in een grote kom. Dek deze kom vervolgens af met plasticfolie en laat het deeg op ’n warme plek minstens 60 minuten rijzen. TIP: ik zet hiervoor de oven even aan, zodat het in de binnenin zo’n 30 graden is. Daarna zet ik de oven uit en plaats ik het deeg erin.

Terwijl het deeg rijst kun je de pompoenboter maken. Hiervoor kook je de pompoenblokjes eerst in ’n klein laagje water. Giet het water af en pureer de (hete) pompoen, samen met de roomboter, de bruine suiker en de pumpkin spice specerijen. Ik gebruik hiervoor ’n staafmixer. Je kunt de pompoen ook fijnprakken en daarna met de overige ingrediënten mengen. Let er dan wel goed op dat je de boter er héél goed doorheen mengt, zodat het een homogeen mengsel wordt. Zet dit in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.

Na een uur is het deeg in volume verdubbeld. Bestrooi je werkblad nu met bloem en rol het deeg hierop uit tot ’n grote rechthoek van zo’n 30×50 cm. Besmeer 2/3 van het deeg met de pompoenboter.

Het deeg vouwen en knopen

Vouw nu eerst de ‘lege’ derde naar binnen en vervolgens de andere derde, zoals bij een envelop. Draai het deeg een kwartslag en snijd het in reepjes van zo’n 2 cm breed. Snijd deze reepjes bijna helemaal doormidden, maar laat de bovenste paar centimeter vastzitten.

Maak van de twee losse strengen nu een ‘twist’, door ze over elkaar heen te draaien. Van de twist maak je een losse knoop en je drukt de uiteinden tegen elkaar aan. Dit hoeft niet netjes te gebeuren, het deeg rijst straks nog en dan komt alles goed.

De broodjes bakken

Plaats de broodjes die je zo hebt gemaakt op ’n met bakpapier beklede bakplaat en laat de broodjes nogmaals een uur rijzen. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in 15 minuten gaar en goudkleurig.

Smeer de nog hete pumpkin spice broodjes in met abrikozenjam die je eerst een beetje hebt verwarmd. Hierdoor krijgen ze ’n prachtig glimmend laagje. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgebakken broodjes? Probeer dan ook eens onze traditionele Antilliaanse ‘pan dushi’ (kaneelbroodjes)!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
recipe image
Recept
Pumpkin spice broodjes • heerlijke knoopbroodjes voor Pasen
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 2263 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)