Een bolo pretu is heerlijk, maar verschrikkelijk veel werk, érg kostbaar en… je moet gelijk zo veel maken! Voor wie zichzelf kosten en moeite wil beparen (of wie gewoon niet zit te wachten op 3 kilo aan taart!) is er deze lekkere tèrt di pasku.
Deze tèrt gebruiken het normale deeg, maar een vulling die bijna gelijk is als die van de bolo pretu. Ook in Engeland hebben ze een versie van deze kerst-taartjes: zij noemen het ‘mince pies’. Dit recept is voor ongeveer 15 stuks.
INGREDIËNTEN:
- 250 gram koude boter, in blokjes
- 50 gram suiker
- 50 ml melk
- 1 ei
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 zakje bakpoeder
- 300 gram bloem
Voor de vulling:
- 50 ml donkere rum
- 50 ml port
- 75 gr bruine suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 100 gr rozijnen
- 100 gr krenten
- 50 gr gedroogde pruimen, fijngesneden
- 50 gr gedroogde abrikozen, fijngesneden
- 50 gr cashewnoten, gehakt
- 1/2 sinaasappel, sap en geraspte schil
- 1 citroen, sap en geraspte schil
- een dopje amandel essence
- een dopje vanille essence
BEREIDING:
Meng alle ingrediënten voor de vulling.
Laat de vulling minstens een dag staan, zodat alle smaken op elkaar kunnen inwerken.
tip: Als de vulling té vochtig is, kan het toevoegen van een beetje paneermeel helpen.
Meng de bloem, het zout, de suiker en het bakpoeder.
Meng de koude boter en de melk er doorheen en kneed kort totdat je een deeg krijgt.
Laat het deeg minstens een half uur rusten in de koelkast.
Beboter een bakvorm voor cupcakes.
Strooi in elke vorm een beetje bloem en schud het blik, zodat het helemaal met een laagje bloem is bedekt. – Gooi het teveel (wat niet blijft plakken) weg.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 5mm dik. Bekleed hiermee de cupcakevormpjes.
Doe in elke vorm een eetlepel van de vulling en sluit de taartjes af met een ster die je met een koekjesvorm uit het deeg steekt.
Klop het ei los en bestrijk elk taartje hiermee.
Bak de taartjes ongeveer 30 minuten op 170 graden, of tot ze goudbruin kleuren.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.