Via Facebook werden we eraan herinnerd dat er op de Antillen niet één, maar twee soorten ‘mankaron’ bestaan. De eerste versie staat al jaren op de website… het is onze versie van de kokosmakroon: veel eieren, suiker en kokos, maar héél weinig bloem. (het recept vind je hier)
Deze tweede versie is heel anders – het is eigenlijk ’n stevige kokoscake die gebakken wordt in een cake- of taartvorm.
Rond, vierkant of rechthoekig
Op Curaçao vind je deze Mankaron in punten gesneden (wanneer hij in een ronde vorm is gebakken) óf als individuele vierkante “broodjes”. Wij gaan hier voor de gulden middenweg tussen die twee en kiezen voor een rechthoekige cakevorm om de mankaron in te bakken.
INGREDIËNTEN:
- 200 gr geraspte kokos*
- 100 gr tarwebloem
- 4 eiwitten
- 150 gr bruine suiker
- 1 afgestreken TL bakpoeder
- een mespunt zout
- een dopje amandel essence
- een dopje vanille essence
*Vers geraspte kokos heeft de voorkeur, maar ook (droge) kokos uit de winkel is voor dit recept te gebruiken.
BEREIDING MANKARON:
Verwarm de oven voor tot 160 graden en vet een cakeblik in met boter.
Zeef de bloem en het bakpoeder samen in een kom.
Voeg hier nu ook het zout en de geraspte kokos aan toe en meng deze droge ingrediënten goed door elkaar.
Scheid 4 eieren en klop de eiwitten stijf in een andere kom.
Voeg de suiker toe aan de eiwitten en klop dit erdoor, totdat je glimmende pieken krijgt.
Voeg de amandel- en vanille essence toe aan de eiwitten en roer nogmaals goed door.
Meng nu voorzichtig het kokosmengsel met de stijfgeklopte eiwitten.
Stort het beslag in de cakevorm en bak de ‘mankaron’ in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cake zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen en haal hem daarna uit het bakblik.
Laat de cake verder afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem in plakken snijdt.
Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.





