witte wijn koekjes vegan veganistisch recept lactosevrij antilliaans eten

Witte wijn koekjes – 100% vegan recept!

door Linda Terrizzi

Deze heerlijke witte wijn koekjes zijn helemaal vegan! Je maakt ze in een handomdraai met maar héél weinig ingrediënten.

Je raadt het natuurlijk al: deze koekjes worden gemaakt met een flinke hoeveelheid witte wijn. Daarnaast gebruiken we geen boter of andere zuivel, maar olie. Ook komt er geen ei aan het recept te pas, waarmee deze lekkere koekjes dus geschikt zijn voor veganisten*.



Zwembandjes

Het recept heb ik gekregen van de oom van Linda. Het is een recept dat in sommige delen van Italië best bekend is. Ze worden daar “Ciambelle al vino” genoemd. Dat betekent letterlijk “zwembandjes met wijn”. de naam slaat natuurlijk terug op de leuke, ronde vorm. Het lijken zo wel mini donuts!

We hebben ze voor het eerst samen gemaakt op vakantie, natuurlijk onder de leiding van ‘Zio Bruno’. Het resultaat was meteen prima. Wat een makkelijke koekjes zijn dit… maar lékker!

Vriendschapsbrood

De smaak lijkt een beetje op het vriendschapsbrood dat je vroeger maakte met deeg dat je van een klasgenootje kreeg. Je moest het deeg dan 10 dagen lang melk en bloem ‘voeren’ en vervolgens kon je het brood bakken. De rest van het deeg kon je weer doorgeven aan anderen… net een soort smakelijke kettingbrief.



Uiteindelijk had de hele klas het brood al een paar keer thuis gehad en kon je niemand meer vinden om het aan te geven. (zeg me dat ik niet de enige ben met deze herinnering?)

Omdat de koekjes lekker zoet zijn en de wijn natuurlijk gegist is, komt de smaak zo overeen met het vriendschapsbrood.

ciambelle al vino ciambella ricetta


Dit recept is voor zo’n 25-30 koekjes.



*Als je héél puristisch bent, moet je even opletten welke wijn je gebruikt. Sommige wijnmerken maken gebruik van ei of gelatine om de wijn te filteren voordat het in de fles gaat.


Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 250 gr kristalsuiker (+ extra, om te versieren)
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 125 ml witte wijn
  • 1/2 tl bakpoeder
  • een mespunt zout

witte wijn koekjes vegan veganistisch recept lactosevrij antilliaans eten

Bereiding witte wijn koekjes:

Neem een grote kom en meng daar de olie met de wijn in.

Voeg er vervolgens ook de kristalsuiker en het zout aan toe.

Voeg als laatste de bloem en het bakpoeder toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.

Maak een mooie bal van het deeg en laat deze in de kom (afgedekt met plasticfolie) ongeveer 30 minuten rusten.



Verwarm nu de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Neem telkens een bolletje deeg, ter grootte van een kleine walnoot.

Rol het bolletje nu tussen je handen uit tot een ‘slang’ van ongeveer 15 centimeter.

Vouw daarna de uiteinden van de ‘slang’ samen, zodat je een cirkel krijgt.

Zet een schaaltje met wat suiker neer en duw elk koekje daar even in.

Zet de koekjes vervolgens op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de koekjes vrij!

Bak de witte wijn koekjes in ongeveer 15-18 minuten gaar en goudbruin.

Eet smakelijk!

TIP:  Je kunt de koekjes ongeveer een week in een luchtdichte doos of trommel bewaren.


Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaanse taarten? Probeer dan ook eens onze bolo di coco (kokostaart)!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
recipe image
Recept
Witte wijn koekjes - 100% vegan recept - Antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 818 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)